Elementarne pojęcia, problemy i zagadnienia socjologii religii, socjologii moralności, socjologii wartości i norm w ujęciu ks. prof. Janusza Mariańskiego [Janusz Mariański, Aforyzmy, myśli, sentencje i refleksje socjologiczne. Religia – Kościół – moralność – wartości – godność ludzka – sens życia] - Baniak, Józef (Humaniora. Czasopismo Internetowe, 2021)
Janusz Mariański, Aforyzmy, myśli, sentencje i refleksje socjologiczne (Religia – Kościół – moralność – wartości – godność ludzka – sens życia), Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, Lublin 2020, ss. 410.