Światy, które umierają na zawsze. Granica wiecznego powrotu w grach cyfrowych - Imbierowicz, Eleonora (Homo Ludens, 2019)
Artykuł omawia rodzaje śmierci w wybranych grach cyfrowych i planszowych, dzieląc gry na dwie grupy: te, które pozwalają graczom powracać do swoich światów niezliczoną ilość razy i realizują w ten sposób ideę wiecznego powrotu, oraz te, które ograniczają liczbę możliwych powtórzeń. Artykuł skupia się na tych drugich, opisując mechaniki ograniczające dostęp do treści gry – począwszy od permadeath, poprzez losowość i jednorazowość przeżyć w wybranych grach typu multiplayer online, aż do permapermadeath – i analizując skutki ich stosowania.