Historical consultants in the CEE video game industry. Part 1: good and bad practices [Konsultanci historyczni w branży gier wideo w Europie Środkowo-Wschodniej. Część 1: dobre i złe praktyki] - Mochocki, Michał; Kot, Yaraslau (Homo Ludens, 2025)
Jest to drugi artykuł z projektu Konsulting historyczny gier, prowadzonego przez Polskie Towarzystwo Badania Gier z finansowaniem z Centrum Rozwoju Przemysłów Kreatywnych. Bazuje na ankiecie online przeprowadzonej wśród 16 profesjonalistów, którzy pracowali nad grami wideo jako konsultanci historyczni lub jako deweloperzy współpracujący z takimi konsultantami. Ze względu na ukierunkowanie na Europę Środkową i Wschodnią ankieta obejmuje respondentów, którzy pracowali dla studiów gier w Polsce, Czechach, Słowacji, Ukrainie, Białorusi i Serbii. Artykuł zbiera i komentuje opinie na temat mocnych i słabych stron konsultacji historycznych dla gier, a także przykłady dobrych i złych praktyk z własnych doświadczeń respondentów lub zaobserwowanych na rynku.