Studium przypadku: Wieloznaczność komunikatów podczas sesji TRPG w systemie Dungeons & Dragons - Świdurska, Antonina (Homo Ludens, 2024)
Spotkania grup grających w Tabletop Role-Playing Games (TRPG lub RPG) przebiegają w strukturze zbiorowo tworzonej narracji na trzech ramach sytuacji: społecznej, gry oraz diegetycznej. Komunikacja przebiega na każdej z nich, a wiadomości oraz emocje przenoszone są między nimi.Badanie skupia się na wieloznaczności jako strategii obranej dla realizacji więcej niż jednego celu. Zjawisko zostało przeanalizowane przez zastosowanie taksonomii Discourse Units (DUs). Przeanalizowano 30 scen, tworzących 4-godzinne spotkanie. Poprzez ilościową analizę zostały wyselekcjonowane fragmenty z największą liczbą celów przypisanych do pojedynczej jednostki. Następnie wieloznaczne fragmenty zinterpretowano jakościowo. Spośród 628 jednostek dyskursu wyłoniono 13 wykazujących wieloznaczność komunikatów.