Podobne, ale nie tożsame: zastosowanie asymetrii czołowej, mierzonej w paśmie alfa, w badaniach gier - Mycka, Michał Leszek; Czajka, Adam (Homo Ludens, 2019)
W ramach badania weryfikowaliśmy skuteczność asymetrii czołowej mierzonej w paśmie alfa (FAA) w różnicowaniu gier, które odniosły sukces rynkowy, i tych, które takiego sukcesu nie odniosły. Uczestnicy (N = 27) odbywali dwie wizyty w laboratorium, za każdym razem grając w jedną dostępną komercyjnie grę. W trakcie każdego z badań dokonywano pomiaru fal mózgowych uczestników za pomocą elektroencefalografii (EEG). Wyniki wykazały, że FAA można z powodzeniem stosować do rozróżniania pomiędzy grami, nawet jeśli różnice pomiędzy nimi są zbyt małe, aby zostały uchwycone metodami samoopisowymi. Różnice mierzone w FAA podczas dwóch rozgrywek były skorelowane z różnicami w preferencjach graczy. Jednak wskaźnik FAA nie był związany z deklarowaną przyjemnością z rozgrywki.