Głos autorytetu? Strategie zarządzania wiedzą o świecie w Kingdom Come: Deliverance - Majewski, Jakub (Homo Ludens, 2023)
Niniejszy tekst omawia strategie stosowane w średniowiecznej grze fabularnej (RPG) Kingdom Come: Deliverance (2019) w procesie przekazywania i kontekstualizacji wiedzy światotwórczej (ang. lore), czyli wiedzy na temat tła i kontekstu historycznego. Strategie te są porównywane ze strategiami stosowanymi w pseudośredniowiecznej grze fantasy The Elder Scrolls V: Skyrim (2011). Artykuł przedstawia tezę, iż Kingdom Come aktywnie dąży do podkreślenia statusu historycznego swojej treści, budując wrażenie historycznej klarowności, a tylko w rzadkich przypadkach zwracając uwagę na niepewności historyczne. Tymczasem Skyrim prezentuje wiedzę w bardziej zniuansowanej formie, igrając z ideą historyczności i jak gdyby zaznaczając ograniczenia historycznych procesów poznawczych.