Nauczanie historii poprzez gry – wstępne wyniki badań - Lipińska , Maria; Chudzik , Jakub; Niziński, Ryszard (Homo Ludens, 2024)
Gry komputerowe są przykładem aktywności, która pozwala na doświadczanie historii w interaktywny sposób. Niniejszy artykuł opiera się na badaniu gier historycznych w ramach dyskusji nad rolą gier komputerowych w edukacji historycznej. Autorzy stworzyli unikalne narzędzie analizy treści, które pozwala określić stopień wierności realiom historycznym w każdej grze. Na podstawie obserwacji rynku gier wideo autorzy sklasyfikowali 40 gier komputerowych w trzech odrębnych kategoriach: gry autentyczne historycznie, gry częściowo wierne realiom oraz gry quasi-historyczne.