Spójność ludonarracyjna i harmonia ludomuzyczna: przypadek Night in the Woods - Mochocka, Aleksandra; Walczak, Radosław (Homo Ludens, 2024)
Artykuł prezentuje dwa powiązane ze sobą pojęcia spójności ludonarracyjnej i harmonii ludomuzycznej, ważne z punktu widzenia badania i tworzenia narracyjnych gier wideo, na przykładzie Night in the Woods (Infinite Fall 2017). Spójność ludonarracyjna dotyczy tych wyborów projektowych, które pozwalają zintegrować narrację z rozgrywką, natomiast harmonia ludomuzyczna odnosi to pojęcie do muzyki w grze. Innymi słowy, w grach ukierunkowanych na snucie historii opowieść oraz świat gry powinny współgrać i uzupełniać zastosowane mechaniki, i vice versa. Night in the Woods jest grą, która z powodzeniem podtrzymuje obie spójności, jak wykazujemy na wybranych przykładach mechanik, które regulują ograniczoną sprawczość gracza, względnie niski poziom trudności gry czy też poczucie porażki.