Czy Minecraft wspiera języki zagrożone? - Piekarski, Mateusz (Homo Ludens, 2024)
Artykuł ma na celu ukazanie na przykładzie elfdalskiego, w jaki sposób tłumaczenie gry Minecraft może wspierać zachowanie i ożywianie zagrożonych języków regionalnych. W artykule znajdują się zwięzłe informacje na temat samej gry, krótki opis aktualnej sytuacji języka elfdalskiego oraz jego systemu gramatycznego, ortografii i historii jego obecności w grze. Te informacje stanowią niezbędne wprowadzenie do analizy językoznawczej tłumaczenia chromatonimów będących częścią nazw przedmiotów dostępnych w grze. Wyniki analizy są podstawą do wnioskowania na temat tego, czy gra Minecraft daje możliwość rewitalizacji małego języka zagrożonego.