Analiza poetyki oraz ewolucji podgatunku gier soulslike - Czyński, Michał (Homo Ludens, 2024)
Gatunki gier cyfrowych podlegają ciągłej ewolucji. Od ponad dekady na rynku gier cyfrowych rozwija się nowy podgatunek gier akcji cRPG zwany soulslike. Produkcje te nie są jednak hermetyczne i podlegają ciągłym przekształceniom. Jak zmiany poetyki Dark Souls – gry, która zapoczątkowała cały podgatunek – wpływają na tożsamość gier soulslike? Artykuł analizuje genologiczne definicje gier cyfrowych, poetyki gier typu soulslike oraz wewnętrzne zmiany zachodzące w obrębie tego podgatunku.