O językowej grze w tzw. grzeczność, skracaniu dystansu oraz efektywności komunikacyjnej po (nowo)polsku - Jabłoński, Arkadiusz (Homo Ludens, 2024)
Pojęcie grzeczności językowej jako gatunku gry towarzyszyć zdaje się od dawna polskim rodzimym badaniom pragmatyki językoznawczej. Jednocześnie, w rzeczywistym uzusie współczesnej polszczyzny, można obserwować liczne techniki „skracania dystansu” do partnerów interakcyjnych. Towarzyszy im wyraźny brak zaufania do odzwierciedlania, na poziomie form językowych, poziomu rzeczywistych relacji interpersonalnych uczestników interakcji, wykraczających często poza bieżącą interakcje i jej doraźne potrzeby. Artykuł przedstawia kilka możliwych konsekwencji pragmatycznych tak pobieżnie zarysowanego splotu językowych i pozajęzykowych dla kształtowania polskiej (nowopolskiej?) rzeczywistości komunikacyjnej.