Paweł Piechnik - Piechnik, Paweł (Images. The International Journal of European Film, Performing Arts and Audiovisual Communication, 2023)
W „Author Gallery” prezentujemy kadry z komiksu Pawła Piechnika Chleb wolnościowy. Być może, otoczeni współcześnie obrazami różnorodnymi co do treści, formy, gatunku, stylu, funkcji i medium, nie toczymy z sobą walk o to, które treści religijne przedstawiać, jeśli w ogóle. Nawet Leon III Izauryjczyk (od którego rozpoczął się spór o ikonoklazm) nie kwestionowałby „spotkania” komiksu i religii – zapewne dlatego, że kreska i kadr nie są „przebóstwione”, raczej prowokują do pytań o granice obrazu jako granice religii, a nawet – jak w przypadku komiksu Chleb wolnościowy – jako granice metafizyki. Nie wszystko bowiem, co się da przedstawić, da się też uzasadnić. Spór o ikonoklazm zostawił po sobie wiele śladów w kulturze zachodniej, między innymi w postaci pytań o to, co można przedstawić. Komiks Chleb wolnościowy projektuje nieoczywiste odpowiedzi na tego typu pytania.