Wprowadzenie - Images, Redakcja (Images. The International Journal of European Film, Performing Arts and Audiovisual Communication, 2025)
Na okładce niniejszego numeru „Images”, który oddajemy w ręce Czytelników, znajduje się kadr z reportażu autorstwa Bolesława Matuszewskiego, jednego z pionierów światowej kinematografii, teoretyka i praktyka filmowego medium. Prezentowane zdjęcie zapobiegło wybuchowi skandalu dyplomatycznego w 1897 r., ponieważ dowodziło, że ówczesny prezydent Francji Félix Faure (1841–1899) nie uchybił protokołowi dyplomatycznemu i zdjął nakrycie głowy, kiedy oddawał należną cześć wojskowemu sztandarowi. Spoglądając na zdjęcie Matuszewskiego z dzisiejszej perspektywy, po blisko 130 latach od wydarzenia upamiętnionego na fotografii, można stwierdzić, że jest ona doskonałym przykładem artefaktu należącego do kategorii historii wizualnej. Sam kadr, bez znajomości kontekstu sytuacji, wydaje się dość typowy dla swoich czasów – ukazuje moment oficjalnych uroczystości w przestrzeni publicznej. Gdy jednak weźmiemy pod uwagę liczne konteksty, które towarzyszą zdjęciu autora kanonicznych tekstów Nowe źródło historii oraz Nowe źródło historii. Ożywiona fotografia. Czym jest, czym być powinna, widać, jak ogromne znaczenie może zawierać pojedynczy artefakt wizualny.