Wspomnienie Urszuli Tes - Images, Redakcja (Images. The International Journal of European Film, Performing Arts and Audiovisual Communication, 2023)
W pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia, 25 grudnia 2021 roku, w swoim rodzinnym domu na Lubelszczyźnie zmarła dr Urszula Tes, autorka kilku tekstów wydrukowanych na łamach „Images”. Ostatni z nich, a zarazem jeden z ostatnich w całym jej dorobku, opublikowany został pośmiertnie właśnie w niniejszym numerze czasopisma. Chcąc sprostać wyjątkowym okolicznościom tej publikacji, postanowiliśmy wzbogacić ją o garść krótkich wspomnień pochodzących od osób bliżej związanych z jej zmarłą autorką, nietuzinkową postacią polskiego filmoznawstwa.