From the segregation to the inclusion: Ukrainian realities of the education - Kolypayeva, Alla (Interdyscyplinarne Konteksty Pedagogiki Specjalnej, 2016)
Artykuł opisuje strategię ukraińskiej transformacji dotyczącej polityki edukacyjnej w zakresie włączania (inkluzji) – najważniejszej innowacji pedagogicznej XX w. Zauważalne jest, że idea uczenia we wspólnym nurcie nabiera właściwego znaczenia i staje się fundamentalną kategorią dydaktyczną. Wprowadzanie jej w życie ma złożony charakter, wymaga pogłębionego namysłu, rozwoju oraz wdrażania rozwiązań prawnych, programów zawierających treści psychologiczne, pedagogiczne i społeczne.