Pragmalingwistyczne aspekty not dyplomatycznych. Przyczynek - Wolarska-Sobocińska, Agata (Investigationes Linguisticae, 2019)
Problematyka korespondencji dyplomatycznej, której przejawem są noty dyplomatyczne wpisuje się w nurt badań typologicznych, genologicznych (genologia lingwistyczna), pragmatycznych/pragmalingwistycznych (i strukturalnych nad językiem) oraz socjolingwistycznych. Noty dyplomatyczne to ważny element współczesnej dyplomacji, definiowany przez Juliana Sutora jako: (…) główny instrument komunikacji urzędowej między rządami państw. [Sutor, 2008: 19]. W zależności od charakteru i cech formalnych oraz osób nadawcy i odbiorcy możemy wyróżnić kilka rodzajów not dyplomatycznych. Przedmiotem analizy jest nota werbalna jako najbardziej powszechna forma not dyplomatycznych.