Stereotypowe obrazy przedstawicieli chrześcijaństwa, islamu i buddyzmu z perspektywy użytkowników języka polskiego. Badanie psychosemantyczne - Adamczewska , Anita (Investigationes Linguisticae, 2021)
Niniejszy artykuł na celu ma zbadanie obecnych wśród użytkowników języka polskiego stereotypów chrześcijanina, muzułmanina oraz buddysty. Dane zostały zebrane przeprowadzając autorskie badanie psychosemantyczne wśród 60 studentów Wydziału Neofilologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Za pomocą techniki skojarzeń kierowanych i przy użyciu kwestionariusza ankietowego odtworzono stereotypowy wizerunek przedstawicieli trzech najbardziej rozpowszechnionych w Polsce religii. W pracy zawarto liczbową oraz semantyczną analizę wyników, porównano wyobrażenia na temat wyznawców chrześcijaństwa, islamu i buddyzmu, sprawdzono wpływ wyznania badanych na ich odpowiedzi oraz zaproponowano sposoby przeprowadzenia dalszych badań.