Odrodzenie naukowej współpracy polsko-indonezyjskiej po normalizacji stosunków dwustronnych pomiędzy Polską a Indonezją - Gumilar, Teija; Zozula, Daria (Investigationes Linguisticae, 2016)
Praca opisuje jak wyglądały kontakty dydaktyczno-naukowe polsko-indonezyjskie w ujęciu diachronicznym oraz współczesnym. Metodą badawczą zastosowaną podczas prac nad niniejszą publikacją były głównie wywiady z byłymi i obecnymi stypendystami obu rządów oraz badania bibliograficzne. Po normalizacji stosunków dwustronnych w 1992r .liczba Indonezyjczyków studiujących w Polsce wzrasta z roku na rok, czego dowodem jest również utworzenie polskiego oddziału Stowarzyszenia Studentów Indonezyjskich (Persatuan Pelajar Indonesia Polandia). Polacy to z kolei obecnie jedna z najliczniejszych grup uczestniczących w indonezyjskim programie stypendialnym Darmasiswa. Niestety brak jest wiarygodnych danych liczbowych na temat współpracy naukowej polsko-indonezyjskiej przed rokiem 1992 dlatego zagadnienie wymaga dalszych badań z uwzględnieniem szerszego spektrum źródeł indonezyjskich.