Charakterystyka znaczeń wyrażeń tak naprawdę, na pewno i oczywiście - Niećko-Bukowska, Bożena (Investigationes Linguisticae, 2016)
Omawiane w niniejszym artykule charakterystyki znaczeń wyrażeń „tak naprawdę”, „na pewno” i „oczywiście” opracowane zostały na podstawie badań ankietowych z wykorzystaniem metody skojarzeniowej, przeprowadzonych wśród studentów kierunku filologia na Wydziale Neofilologii UAM. Celem pracy jest zaprezentowanie możliwych do wyodrębnienia wymiarów semantycznych dla badanych wyrażeń, prześledzenie funkcji jakie pełnią w potocznym użyciu i przedstawienie sposobów funkcjonowania i rozumienia tego, co „prawdziwe”, „pewne” czy „oczywiste”.