Tavaszi képek Ady két versében - Nagy, Julianna (Investigationes Linguisticae, 2023)
Jelen tanulmány a funkcionális kognitív szemantika és poétika alapján (Stockwell 2002; Simon 2016) vizsgálja a lírai én reprezentációját Ady Endre költészetében. A tanulmány a személyjelölésre fókuszál elsősorban, annak nyelvi és poétikai környezetének alakulására és a természeti képekkel való relációjára. A tanulmány célja, hogy a természeti képek közül az évszakok (azon belül is a tavasz) nyelvi reprezentációját és a lírai én viszonyának kapcsolatát értelmezze. Az írás a következő szempontok alapján épül fel: 1. a lírai én megközelítési módjai a lírai diskurzusra és annak résztvevőire összpontosítva, 2. természeti képek értelmezése, 3. végül pedig Ady Endre választott verseinek elemzése.