Pogląd(y) na interlingwistykę - Barandovská-Frank, Věra (Język. Komunikacja. Informacja, 2019)
Interlingwistyka powstała jako nauka ustanawiająca standardy dla języków pomocniczych, ale w swojej stuletniej historii zaczęła być rozumiana coraz to szerzej, na ogół jako interdyscyplinarna gałąź nauki, obejmująca różne aspekty komunikacji, planowania i standaryzacji języka, wielojęzyczności, polityki językowej, tłumaczeń, socjolingwistyki, historii i literatury języków planowych itd. Ta rozszerzona koncepcja umożliwia różnym naukowcom, badaczom, stowarzyszeniom i organizacjom spojrzeć na interlingwistykę z wielu różnych punktów widzenia oraz pozwala na współpracę specjalistów z wielu spośród tych dziedzin. Z jednej strony widoczny jest brak jednolitego rozumienia zakresu tego pojęcia, czego można doświadczyć na przykład w Wikipediach. Z drugiej strony, szeroko definiowane rozumienie zarówno rozpościera przed interlingwistyką nowe horyzonty, jak i umożliwia zagłębienie się w poszczególnych aspektach. Dlatego przyszłość interlingwistyki może być pozytywnie postrzegana: nadal istnieje do odkrycia wiele interesujących terenów – czy to przez ponowną analizę dokumentów historycznych, czy też podążając za ostatnią falą konstruowania języków w Internecie i działaniami poliglotów, czy wreszcie obserwując narodziny nowych specjalizacji naukowych i podgałęzi jak interlingwistyka słowiańska.