La fonologio de Zamenhof - Dols Salas, Nicolau (Język. Komunikacja. Informacja, 2019)
(Fonologia Zamenhofa). Punktem wyjścia tego artykułu jest założenie, że esperanto jest językiem żywym, chociaż pierwotnie skonstruowanym. Wskazuje się na słaby rozwój teorii fonologicznej jako dyscypliny językoznawstwa w czasie, gdy L. L. Zamenhof tworzył esperanto. Fonologia XIX wieku analizowana jest w bardziej ogólnych ramach rozwoju językoznawstwa i porównywana z decyzjami podejmowanymi przez Zamenhofa w tym zakresie.