Chwyty językowe wykorzystywane w celu mentalnego oswojenia wojny – na podstawie fragmentów dzienników wojennych z początków października 1941 roku - Jędrasik, Paulina (Kultury Wschodniosłowiańskie – Oblicza i Dialog, 2018)
.