BELIEFS AND ATTITUDES ABOUT LANGUAGE LEARNING AND TEACHING AMONG LEARNERS IN LOWER SECONDARY SCHOOL IN POLAND - Ellis, Melanie (Neofilolog, 2019)
Artykuł omawia założenia i metodologię badań, przeprowadzonych na reprezentatywnej próbie w szkołach gimnazjalnych w Polsce, których celem było opisanie postaw i poglądów na temat uczenia się i nauczania języków obcych w szkołach. Niezbędne do przeprowadzenia analizy dane zostały zebrane za pomocą kwestionariusza, w którym około 4000 respondentów wyraziło swoje opinie, dotyczące 60 zagadnień, w pięciostopniowej skali Likerta. Niniejszy artykuł prezentuje wybrane wyniki badań.