WPROWADZENIE - Joanna Rokita-Jaśkow; Melanie Ellis (Neofilolog, 2019)
Ewaluacja jest warunkiem sine qua non każdego procesu dydaktycznego. Dostarcza ona informacji zwrotnej o skuteczności nauczania oraz uczenia się i umożliwia wprowadzenie ewentualnych modyfikacji. Ewaluacji często dokonujemy w sposób retrospektywny, badając, czy określone cele kształcenia zostały osiągnięte. Podlegają jej również stosowane narzędzia pomiaru, wykorzystywane techniki i materiały, a nawet zachowanie egzaminatora/nauczyciela w sytuacji egzaminacyjnej lub w klasie, np. w trakcie poprawiania błędów. Wszystkie te elementy wpływają na ostateczny kształt kursu językowego, a w konsekwencji na osiągnięcia ucznia. Artykuły zebrane w niniejszym tomie dotyczą szeroko pojmowanej ewaluacji elementów procesu nauczania, odwołując się do anglosaskiego rozróżnienia terminów ewaluacja (ang. evaluation) i ocenianie (ang. assessment), w którym to termin pierwszy jest pojęciem szerszym i zawiera również ocenę postępów ucznia.