Nauczanie podsystemu leksykalnego w edukacji przedszkolnej dzieci ze spektrum autyzmu oraz zespołem Aspergera - Szymańska, Monika (Neofilolog, 2021)
Nie tylko specjalne potrzeby edukacyjne, lecz także cechy rozwojowe silnie determinują specyfikę nauczania podsystemu leksykalnego jezyka obcego w edukacji przedszkolnej. Celem tego artykułu jest prezentacja wyników badania, przeprowadzonego pośród grupy dzieci pięcioletnich, dotkniętych spektrum autyzmu oraz zespołem Aspergera. Dążeniem tego konkretnego kontekstu pedagogicznego edukacji przedszkolnej jest przeanalizowanie trudności i ich możliwych modyfikacji w metodyczne możlwości. Po pierwsze, wykorzystując perspektywnę neurobiologiczną zaprezentowana zostanie specyfika nauczania podsystemu leksykalnego wśród dzieci. Następnie omówione zostaną szczególne potrzeby i umiejętności dzieci ze spektrum autyzmu oraz zespołem Aspergera. Praktyczna część artykułu powstała na bazie badania, przeprowadzonego w roku szkolnym 2018/2019 w Warszawie. Eksperyment pozwolił na zdiagnozowanie czy zastosowanie teorii inteligencji wielorakich, zadań multisensorycznych oraz zabawy dydaktycznej w kontekście przedszkolnej edukacji specjalnej wpływa na proces nauczania-uczenia się języka obcego.