O sposobach finansowania działalności naukowo-dydaktycznej szkół wyższych w Polsce - Marciniak, Zbigniew (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2014)
Rozmowa z dr. hab. Zbigniewem Marciniakiem, prof. Uniwersytetu Warszawskiego, podsekretarzem stanu w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego w latach 2010–2012