Nowelizacja zasad punktowania publikacji w czasopismach naukowych i monografii naukowych - Pigłowski, Marcin (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2013)
W artykule przedstawiono krótką historię zmian prawnych dotyczących publikowania, opierając się na ustawach, rozporządzeniach i komunikatach. Następnie zaprezentowano ogólne uwarunkowania prawne w zakresie publikowania, przedstawiając zagadnienie jednostki naukowej, afiliacji, maksymalnej możliwej liczby publikacji przedstawianej do kompleksowej oceny jednostki oraz grupy nauk. W kolejnej części przedstawiono zasady punktowania publikacji w czasopismach naukowych oraz zasady podziału punktów w przypadku współautorstwa. Na końcu zaprezentowano zasady punktowania monografii naukowych.