E-usługi w systemie szkolnictwa wyższego - Kierzkowski, Karol (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2013)
Rozwój sieci technologicznych oraz Internetu wywarł poważny wpływ na bieżące funkcjonowanie polskich uczelni wyższych. Istnienie stron internetowych, poczty elektronicznej, możliwość dokonywania płatności przez Internet oraz kształcenia na odległość za pomocą e-learningu, to niektóre ze sposobów wykorzystania Internetu w celu świadczenia usług dla studentek, studentów i pracowników szkół wyższych. Założenia rozwoju społeczeństwa informacyjnego polegają przede wszystkim na zjawisku information society services, czyli świadczeniu usług w społeczeństwie opartym na wiedzy, przez nowoczesne technologie. Autor artykułu wyjaśnia podstawowe terminy i definicje związane z Internetem pod względem formalnym, prawnym, technologicznym i użytkowym. Wiele uwagi poświęca funkcjonowaniu uniwersyteckich systemów obsługi studiów (USOS), na przykładzie Uniwersytetu Warszawskiego.