Debata o szkolnictwie wyższym we Francji. Wprowadzenie - Fałkowski, Wojciech (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2009)
W dniu 5 marca 2009 r. na Uniwersytecie Paris IV - Sorbonne odbyta się debata poświęcona szkolnictwu wyższemu we Francji. Poszukiwanie nowych rozwiązań i kopiowanie wzorów z innych państw jest stałym elementem dyskusji w środowiskach akademickich oraz w kręgach polityków. Autor sygnalizuje najważniejsze kwestie, którym poświęcona była debata.