Ocena punktowa publikacji recenzowanych i monografii naukowych - Pigłowski, Marcin (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2010)
Autor przedstawia nowo wprowadzane przepisy prawne dotyczące oceny punktowej publikacji recenzowanych i monografii naukowych. W ramach publikacji recenzowanych omawia zasady punktacji dla listy A i B Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, listy ERIH (European Rerence lndex for the Humanities) oraz redaktora ocenianego czasopisma. Natomiast w przypadku monografii naukowych przedstawia zasady punktacji w języku angielskim lub innym podstawowym dla danej dyscypliny, w innych językach oraz dla monografii wieloautorskich.