Rola i miejsce biblioteki uniwersyteckiej we współczesnym świecie - Boguski, Jan (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2010)
Autor stawia następujące pytania: W jakim kierunku będzie się rozwijać biblioteka uniwersytecka? Czy ma być instytucją obsługującą sektor edukacyjny i badawczy? Czy będzie współuczestniczyć w badaniach naukowych prowadzonych na uczelni i poza nią, np. w przedsiębiorstwach? Czy pod wpływem rozwoju nowoczesnych technologii informacyjnych przekształci się w instytucję wirtualną, czy też zachowa tradycyjną formułę działania? Te i inne pytania nurtują nie tylko bibliotekarzy, ale także czytelników. Niniejszy artykuł stanowi przyczynek do szerszej dyskusji na ten temat. Celem autora jest ukazanie biblioteki uniwersyteckiej jako ośrodka generowania oraz rozpowszechniania wiedzy i innowacji.