Reforma szkolnictwa wyższego w Niemczech: akademickie przedsiębiorstwo w budowie - Allemann-Ghionda, Cristina (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2010)
Artykuł jest poświęcony reformie szkolnictwa wyższego w Republice Federalnej Niemiec. Autorka opisuje najważniejsze wydarzenia oraz przedstawia rys historyczny wprowadzania modelu bolońskiego w latach 1999-2010. Problemy i kontrowersje związane z wprowadzaniem tego modelu mają charakter finansowy, polityczny i społeczny (organizacja szkolnictwa wyższego i zarządzanie uczelniami oraz zrożnicowanie systemu szkolnictwa w niemieckich krajach związkowych, niski przyrost naturalny, brak wysoko wykwalifikowanej siły roboczej). Autorka podejmuje probę odpowiedzi na pytanie o przyszły model szkolnictwa wyższego (czy będzie to wysoko zorganizowana i bardziej „intelektualna” forma edukacji zawodowej) oraz czy humboldtowskie postrzeganie uniwersytetu - poszukiwanie wiedzy dla niej samej - można pogodzić z modelem bolońskim.