„Nowe sylabusy” a kształcenie młodego pokolenia polskich humanistów - Jędrzejczak, Helena Anna (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2010)
W myśl Deklaracji Bolońskiej przedmioty nauczane na studiach, także humanistyczne, powinny być opisane w wystandaryzowanych sylabusach. Wymaga się, aby przedstawiać w nich nie wiedzę, którą się przekazuje, ale spodziewane efekty kształcenia i kompetencje. Efekty kształcenia i kompetencje, które student nabywa po zaliczeniu przedmiotu powinny być opisane w sposób konkretny, a nawet mierzalny. Trudno jednak w ten sposób ujmować kształcenie humanistów, którego podstawowym celem ma być przygotowanie ich do pełnienia roli „krytycznego interpretatora współczesności, przeszłości i przyszłości [...] troszczącego się o kulturę wyższą, odpowiedzialnego za jej stan i status w życiu społecznym”.