Projekt „Foresight Akademickie Mazowsze 2030” - wprowadzenie - Jóźwiak, Janina (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2010)
Tekst jest wprowadzeniem do artykułów będących pokłosiem projektu „Foresight regionalny dla szkół wyższych Warszawy i Mazowsza. Akademickie Mazowsze 2030” , zamieszczonych w niniejszym numerze półrocznika (opracowania Elżbiety Moskalewicz-Ziółkowskiej, Stanisława Macioła, Elżbiety Drogosz-Zabłockiej i Barbary Minkiewicz, Marii Romanowskiej oraz Ewy Antoniak). Autorka przedstawia główny cel projektu (opracowanie alternatywnych scenariuszy zmian modelu funkcjonowania uczelni i kształcenia dla gospodarki opartej na wiedzy, usytuowanych w kontekście scenariuszy rozwoju regionu i kraju do roku 2030, pozwalające na zidentyfikowanie strategicznych dziedzin kształcenia wspomagających gospodarkę opartą na wiedzy w Warszawie i na Mazowszu) oraz cele szczegółowe. Omawia także stosowane metody badawcze.