Ocena konkurencyjności uczelni Mazowsza na tle polskiego szkolnictwa wyższego - Romanowska, Maria (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2010)
Artykuł zawiera ogólną ocenę pozycji strategicznej uczelni Mazowsza opracowaną na podstawie raportów dotyczących poszczególnych aspektów ich działania. Do oceny wykorzystano narzędzia stosowane zazwyczaj w analizie strategicznej przedsiębiorstw - analizę PEST, analizę kluczowych czynników sukcesu uczelni Mazowsza oraz analizę SWOT, która w sposób syntetyczny pozwala ocenić zewnętrzne warunki funkcjonowania szkół wyższych oraz ich przewagi konkurencyjne w stosunku do uczelni w Polsce i za granicą. Z oceny pozycji strategicznej uczelni Mazowsza wynikają rekomendacje dotyczące zarówno koniecznych zmian w otoczeniu, jak i kierunków restrukturyzacji samych uczelni.