Analiza SWOT jako metoda diagnozy szkolnictwa wyższego - Dawidziuk, Radostaw (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2011)
Poddając analizie opublikowane w latach 2001-2009 diagnozy wykorzystujące metodę SWOT w odniesieniu do szkolnictwa wyższego, autor podejmuje probę oceny zasadności stosowania wyżej wymienionej metody w tym specyficznym przypadku, a także zmierza do jej usystematyzowania.