Jakość usług edukacyjnych w komunikacji marketingowej szkół wyższych w Polsce - Maciąg, Justyna (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2011)
Edukacja staje się wspołcześnie kosztowną inwestycją, ktora wywiera wpływ na przyszłe życie zawodowe i prywatne studentow, na działalność pracodawcow oraz na rozwoj społeczny i gospodarczy kraju. Klienci szkoły wyższej, w celu zminimalizowania ryzyka podjęcia niewłaściwego wyboru uczelni i kierunku studiow, poszukują wiarygodnych informacji, dotyczących m.in. jakości usług edukacyjnych oraz szeroko pojętej reputacji szkoły. Ważnym narzędziem komunikacji marketingowej uczelni jest strona internetowa. Autorka przedstawia wyniki badań, ktorych celem była ocena stron internetowych polskich szkoł wyższych. Skupia się na wybranej kategorii informacji marketingowej przekazywanej klientom uczelni - informacji dotyczącej jakości usług edukacyjnych. Przedmiotem badania były rożnego rodzaju formy deklarowania i potwierdzania jakości usług stosowane w szkołach wyższych, tj. m.in. polityka jakości, misja, akredytacje oraz certyfikaty. Uzyskane wyniki badań pozwoliły na potwierdzenie postawionej hipotezy badawczej, że polskie szkoły wyższe poprzez swe strony internetowe nie przekazują pełnej informacji o jakości usług edukacyjnych oraz nie doceniają rożnego rodzaju form deklarowania i potwierdzania jakości świadczonych usług jako czynnika promocji uczelni. Wyniki badań wykazały rownież, że takie czynniki jak forma organizacyjno-prawna szkoły, liczba kierunkow kształcenia oraz stopień studiow mają istotny statystycznie wpływ na jakość i ilość informacji dotyczących jakości usług edukacyjnych prezentowanych na stronie internetowej uczelni.