Uczelnie niepubliczne - dzieci gorszego Boga? Dlaczego fundusze europejskie nierówno wspierają polskie uczelnie? - Geryk, Marcin Jarosław (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2011)
Autor artykułu, założyciel i kanclerz dwóch polskich uczelni niepublicznych, podejmuje próbę analizy obecnej sytuacji na rynku edukacyjnym w kraju, skupiając się przede wszystkim na problemach, z którymi mierzyć się muszą uczelnie niepubliczne, a źródłem których w znacznej mierze jest brak polityki równego traktowania szkół publicznych i niepublicznych. Poruszona zostaje nie tylko kwestia rozdziału funduszy europejskich, ale także dotacji z budżetu państwa czy regulacji prawnych. Autor, poza analizą obecnej sytuacji, sugeruje również propozycje rozwiązań istniejących problemów.