Zasady oceny projektów badawczych w Polsce - Jabłecka, Julita (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Artykuł rozpoczyna opis różnorodnych wymagań stawianych wobec procesu peer review oraz wyników oceny projektów badawczych, trafności, rzetelności, efektywności, sprawiedliwości, wydajności i odpowiedzialności. Przedstawiono przyczyny krytycyzmu wobec działania systemu peer review oraz zróżnicowane układy odniesienia dla oceny tego procesu. Następnie zaprezentowano modele peer review stosowane w różnych krajach i radach badawczych lub fundacjach i na tym tle - cechy polskiego modelu. W części przedstawiającej działanie systemu polskiego ukazano rozwiązania stosowane przez poszczególne sekcje Komitetu Badań Naukowych: dobór recenzentów, kwestionariusz oceny, organizację spotkań paneli, rozwiązywanie problemu braku consensusu, procedury rangowania i głosowania. Na zakończenie opisano zewnętrzny kontekst decydujący o przyjętych rozwiązaniach i efektywności systemu - warunki polityczne, kulturowe i finansowe funkcjonowania nauki w Polsce oraz powiązania strukturalne wpływające na proces alokacji środków między poszczególne projekty i dyscypliny nauki.