Polityka naukowa w Polsce - dziedzictwo, stan obecny, perspektywy - Kozłowski, Jan (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Artykuł jest próbą spojrzenia na problemy polskiej polityki naukowej z perspektywy rządu, nie zaś ze - stosowanej dotąd - perspektywy środowiska naukowego. Opracowanie składa się z trzech części. W pierwszej autor omawia przebieg dyskusji na temat modelu innowacji oraz wpływ tych dyskusji na politykę naukową, w drugiej formułuje fundamentalne pytania polityki naukowej, w trzeciej - przedstawia genezę obecnej sytuacji w tej dziedzinie.