Mobilność pracowników naukowych w Polsce w świetle badań przeprowadzonych w instytutach naukowych - Gulczyńska, Hanna; Świerzbowska-Kowalik, Ewa (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Artykuł jest relacją z badania mobilności pracowników naukowych, podjętego z inicjatywy KBN Autorki przyjęły założenie, że mobilność, jako cecha towarzysząca zwykle pracy naukowej, sprzyja pełnionej misji, gdy polega na poszukiwaniu najbardziej korzystnych z punktu widzenia celów działalności naukowej warunków pracy oraz nawiązywaniu trwałych i okresowych kontaktów z instytucjami i osobami funkcjonującymi w sferze nauki i poza nią. Podjęły zatem próbę określenia: z jakimi przejawami mobilności pracowników naukowych mamy do czynienia najczęściej w ostatnim pięcioleciu; jakie są postawy pracowników naukowych w tej dziedzinie; jaki jest ich zdaniem pożądany model mobilności; jakie czynniki sprzyjają mobilności nastawionej na wypełnianie misji pracownika naukowego oraz jakie są najistotniejsze bariery ograniczające tę mobilność.