Podmioty polityki rynku pracy jako źródło informacji o popycie na absolwentów ekonomii i zarządzania - Bielecki, Piotr; Minkiewicz, Barbara (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Badania popytu na absolwentów szkół wyższych można realizować na kilka sposobów. Dość wspomnieć o takich metodach i technikach analizy popytu edukacyjnego jak: prognozowanie zapotrzebowania na kadry wykwalifikowane (analiza zmian struktury sektorowej zatrudnienia, modele ekonomiczne, analiza elastyczności substytucji kadr o różnym poziomie wykształcenia formalnego), planowanie kadr w danym zakładzie pracy, analiza komponentów i tendencji globalnej zmiany społeczno-ekonomicznej, analiza ofert pracy w ogłoszeniach prasowych, a także analiza popytu kadrowego zgłaszanego przez pracodawców oraz zarejestrowanego przez instytucje rynku pracy. W niniejszym tekście przedstawiono wyniki badań ankietowych obejmujących populację generalną instytucji rynku pracy w Polsce. Metoda tych badań, oparta na założeniach badań koniunktury gospodarczej (badania jakościowe), zapewnia wystarczający stopień miarodajności uzyskanych wyników. Dowodzi tego m.in. analiza porównawcza prezentowanych wyników oraz ustaleń badawczych poczynionych w trakcie badań pracodawców, zrealizowanych rok wcześniej w Ośrodku Rozwoju Studiów Ekonomicznych Szkoły Głównej Handlowej. Zakres przedmiotowy analizy popytu edukacyjnego obejmuje następujące kwestie szczegółowe, składające się na treść artykułu: - charakterystyka odbiorców usług edukacyjnych w zakresie studiów ekonomiczno-menedżerskich; - rozmiary oraz właściwości popytu na absolwentów ekonomii i zarządzania; — struktura specjalizacyjna popytu na absolwentów; -wymagania kwalifikacyjno-zawodowe stawiane absolwentom (aspekty jakościowe popytu).