Warunki wstępne zapewniania jakości kształcenia, czyli rzecz o sprzątaniu - Witkowski, Marek (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Autor podejmuje próbę określenia koniecznych cech zapewniania jakości procesu kształcenia w szkołach wyższych. Uzasadniając tezę, że poprawa porządku w uczelni wywiera wpływ na jakość kształcenia, porusza problemy porządkowania środowiska pracy (np. czystość pomieszczeń, a także higiena osobista naucz/cieli), zarządzania procesem kształcenia (np. relacje student-uczelnia, urzędnik-petent, kierownik-urzędnik), kontroli prowadzenia zajęć (np. hospitowanie zajęć prowadzonych przez młodych pracowników).