Alma Mater Carolina Pragensis: profesorowie o idei uniwersytetu - Wincławska, Berenika M. (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Autorka podejmuje analizę wybranych tekstów omawiających rolę uniwersytetu. Książka Rethinking the University: a Collection of Texts on the Idea o f the University, with Reference to the Present Time zawiera zbiór prac, których autorami są głównie profesorowie Uniwersytetu im. Karola w Pradze. W pracach tych ukazano różne modele uniwersytetu, zmieniające się wraz z upływem czasu. Szczególnie duży nacisk położono na zagadnienia odnowy uniwersytetu związanej z upadkiem komunizmu oraz demokratyzacją życia społecznego w Republice Czeskiej.