Czynniki kształtujące popyt na kadry naukowe w krajach Unii Europejskiej i w Stanach Zjednoczonych - Dąbrowa-Szefler, Małgorzata (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Autorka ustosunkowuje się do problemu, który pojawia się od lat osiemdziesiątych w literaturze naukoznawczej i dokumentach oficjalnych - możliwości wystąpienia deficytu kadr naukowych. Dokonuje także identyfikacji czynników, które mogą mieć wpływ na stan kadry naukowej w krajach Unii Europejskiej i w Stanach Zjednoczonych