Czy uniwersytet potrzebuje strategii - Dominiak, Piotr; Leja, Krzysztof (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Autorzy przedstawiają argumenty przemawiające za koniecznością planowania strategicznego w szkołach wyższych. Wskazują potrzebę tworzenia wizji i misji uniwersytetu, wyboru domeny jego działania oraz budowania przewagi konkurencyjnej. Podają również przykłady metod, które mogą być wykorzystywane w planowaniu strategicznym na uczelniach. Są to: SWOT/TOWS, model jakości usług servqual, metoda zrównoważonych ocen (balanced scorecard).