Deklaracja misji uniwersytetu - synteza - Prezydentów Uniwersytetów, Międzynarodowe Stowarzyszenie (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Są to fragmenty opracowania Międzynarodowego Stowarzyszenia Prezydentów Uniwersytetów, przygotowanego do dyskusji na kongresie Stowarzyszenia, który odbyt się w lipcu 1999 roku.