Działalność badawczo-rozwojowa i innowacje w Polsce a Strategia Lizbońska (2) - Okoń-Horodyńska, Ewa (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
W artykule omawiane są uwarunkowania realizacji Strategii Lizbońskiej w Polsce, a zatem: (a) problemy związane z finansowaniem rozwoju nauki na tle porównań międzynarodowych; (b) struktura zaplecza działalności badawczo-rozwojowej, jako czynnika ograniczającego transfer technologii; (c) wynikający stąd poziom innowacyjności polskiej gospodarki. Autorka dokonuje podsumowania szans i zagrożeń realizacji Strategii Lizbońskiej w Polsce oraz przedstawia zalecenia, które mogą się przyczynić do sukcesu w tej dziedzinie.