Oddziaływanie edukacji na przedsiębiorstwo - kierunki i uwarunkowania - Karamalla-Gaiballa, Elżbieta (Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 2016)
Funkcjonowanie jednostek gospodarczych w warunkach zmiennego otoczenia wiąże się z koniecznością ciągłego poszukiwania nowych sposobów osiągania sukcesu. Zarówno badania literaturowe, jak i empiryczne wskazują, iż w XXI wieku najcenniejszym zasobem, który decyduje o rozwoju gospodarczym i społecznym jest wiedza. W kontekście rozważań nad rolą wiedzy we współczesnym świecie autorka podejmuje kwestię zaangażowania przedsiębiorstw w kształcenie ustawiczne pracowników, wskazuje na uwarunkowania tych działań, a także wyszczególnia obszary funkcjonowania jednostek gospodarczych, w których odzwierciedlają się efekty działalności edukacyjnej przedsiębiorstw. Jak wykazują wyniki badań przedstawione w literaturze przedmiotu, w polskich przedsiębiorstwach istnieje świadomość, iż podwyższanie kwalifikacji personelu jest zarówno istotnym warunkiem osiągania przewagi konkurencyjnej, jak i ważnym czynnikiem motywacyjnym, jednak - mimo obserwowanych pozytywnych tendencji w tym zakresie - nie zawsze działalność szkoleniowa jest traktowana jako istotny element strategii przedsiębiorstwa.